Približava se početak  škole i vjerovatno nam je svima još uvijek u sjećanju kako je izgledalo proljeće ove godine.

Bez obzira na to što će vjerovatno biti lakše nego prije i roditelji i djeca ulaze u period kada je potrebna maksimalna odgovornost kako bi se uspješno realizovale sve aktivnosti.

Sve u svemu život će postati značajno kompleksniji za sve nas.

Ključno je ne raditi stvari koje smo svi radili prethodno, a to je da se bez previše plana ide iz nedjelje u nedjelju. Umjesto toga, još uvijek ima dovoljno vremena da se napravi plan koji će omoguiti da se bez obzira na okolnosti vodi uspješan život i ove školske sezone.

U nastavku su 4 predloga za uspješnu pripremu za početak školske godine:

#1. Uvedite nove rituale za vašu djecu

Tokom radne nedjelje i roditelji i djeca će imati stalne obaveze koje se ponavljaju. Zbog toga je dobro da roditelji sada sjednu sa djecom i dogovore se oko rasporeda obaveza te termina tokom dana kada će se određene aktivnosti realizovati:

  • Vrijeme koje se provodi u školi
  • Vrijeme za igru
  • Vrijeme za domaći
  • Vrijeme za odlazak na spavanje
  • Vrijeme za odlazak na treninge (ukoliko ih bude)

Zapišite ove stvari i imaćete značajno jasniju sliku o vašim obavezama, te obavezama vaše djece. Sve će biti lakše ukoliko se kreiraju rituali oko svih prethodno navedenih aktivnosti jer će se u tom slučaju bez previše napora i realizovati.

#2. Dajte djeci da izaberu šta će da rade

Djeca će biti mnogo otvorenija za dogovor ukoliko im pustite da izaberu na koji način će realizovati određene aktivnosti, uz naravno ograničenja koja postavite.

Možete se dogovoriti na primjer:

  • Da treniraju košarku ukoliko to žele a ne neki drugi sport koji ste recimo vi imali na umu
  • Da se igraju na nekom igralištu koje njima odgovara a koje je bezbjedno
  • Da rade domaći slušajući muziku ukoliko je to moguće i ukoliko im odgovara

#3. Omogućite djeci da prave pauze tokom učenja

Kao što školski čas traje 45 minuta, tako i djeca treba da prave pauze tokom učenja koje mogu da traju između 5 i 10 minuta. Pomozite im u tome tako što možete da podesite tajmer na svom telefonu i kažete djetetu da ćete ga podsjetiti da napravi pauzu kada prođe dogovoreno vrijeme.

Na ovaj način će učinak učenja sigurno biti bolji.

#4. Pomozite djeci da odrede prioritete

Naravno da ne treba da očekujete od djeteta da priprema liste zadataka, ali im možete pomoći da odrede prioritete za dan.

Najbolje prethodno veče da porazgovarate sa djetetom i upitate ga koje su najvažnije stvari koje treba da uradi sjutra i na osnovu toga odredite kojim redosledom da ih završava.

==

Želite da imate uspješnu školsku sezonu?

 

Pripremili smo za vas nedjeljni planer koji možete da preuzmete i odštampate, a koji će vama i vašoj djeci omogućiti bolje planiranje vremena.

Uz svaki komplet knjiga koji naručite dobijate nedeljni planer u PDF formatu.

Izaberite ovdje komplet knjiga koji vam je potreban.